Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

50 φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Με πολύ υπερηφάνεια και μεγάλο ενθουσιασμό είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω και να σας ενημερώσω για το 50ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Το φεστιβάλ λοιπόν που γιόρτασε φέτος μισό αιώνα ζωής έδωσε δυναμικό ραντεβου για την επόμενη χρόνια στα πλαίσια της 51ης διοργάνωσης!!
Τον Χρυσό Αλέξανδρο που αποτελεί την κορυφαία διάκριση του φεστιβάλ και είναι το βραβείο καλύτερης ταινίας που συνοδεύετε από το χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ (όοοοχι δεν σας κάνω πλακά!!) κέρδισε άξια η ταινία Σταυροδρόμια Ζωής των Σκανταρ Κοπτι και Γιαρον Σανι! Ο Αργυρός Αλέξανδρος που είναι βραβείο κριτικής επιτροπής και συνοδεύετε από το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Μετάλλιο Τιμής του Καλιν Πετερ Νετσερ!
Το 50ό Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής, όπως ο πρωτοπόρος γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς -ένας από τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ ταινίες ελληνικής παραγωγής, αν και τα περισσότερα βλέμματα έχουν συγκεντρώσει στις ταινίες που... λείπουν, παρά εκείνες που θα προβληθούν. Επίσης θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον Βέρνερ Χέρτζογκ, στο νέο φιλιππινέζικο σινεμά, στο «ροζ» ιαπωνικό ρεύμα, Pink Eiga, στο «post romance», τον έρωτα, δηλαδή, έτσι όπως παρουσιάζεται στο σύγχρονο σινεμά.

Πληροφοριες: IN.GR &ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ρούλα Καραγκούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου