Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Τα τείχη της ζωής


20 χρόνια πέρασαν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι εορτασμοί της επετείου έφεραν εικόνες γεμάτες αναμνήσεις για τους μεγαλύτερους και δέος για εμάς. Το πλήγμα του ψυχρού πολέμου έχει αποκατασταθεί. Ζούμε πλέον σε μια ενωμένη Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν έντονες ταξικές διακρίσεις και όλοι έχουν ίσα δικαιώματα ως πολίτες.
Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό; Και σήμερα ακόμα δίπλα μας χτίζονται νέα τείχη ανάμεσα στους λαούς για στρατιωτικά, θρησκευτικά και πολιτικά συμφέροντα. Η Κύπρος, ακόμα βρίσκεται διχασμένη κάτω από την επιτήρηση της Ε.Ε και του ΟΗΕ χωρίς αυτό οφθαλμοφανώς να αγχώνει κάποιον απ’ τους 2. Περνώντας την Πράσινη Γραμμή, στα κατεχόμενα, κυριαρχεί το τουρκικό εθνικιστικό καθεστώς του Ντενκτάς ( που σημειωτέων υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ ) στο οποίο ενάντια ακόμα αγωνίζονται και ελπίζουν σε κάποια απόφαση που θα αποτελέσει επιτέλους λύση.
Λίγο πιο κάτω στον χάρτη, το Ισραήλ από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε
εμπόλεμη κατάσταση με την Παλαιστίνη. Η λωρίδα της Γάζας δημιουργήθηκε το 1948 και από τότε αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και με τους παλαιστίνιους να το διεκδικούν σαν τμήμα του δικού τους παλαιστινιακού κράτους. Εξαιτίας αυτής της διένεξης χτίζεται τώρα το τείχος του αίσχους στα σύνορα των δυο αυτών χωρών. Το οποίο θα προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από επιθέσεις παλαιστίνιων. Στα μάτια όμως των παλαιστίνιων φαίνεται σαν ένα τείχος του απαρτχάιντ.
Άλλο ένα τέτοιο τείχος χτίστηκε και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με την δικαιολογία ότι αποτελεί μέτρο κατά της παράνομης μετανάστευσης.
Τείχη όμως δεν χτίζονται μόνο ως γεωγραφικό σύνορο, χτίζονται και μέσω της περιθωριοποίησης των ανθρώπων.
Πριν λίγες μέρες στάλθηκε σε σχολεία της περιοχής της Κορινθίας κείμενο, από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, που προτρέπει τα σχολεία αυτά να συνεργαστούν με
τους ιερείς των ενοριών για τη δημιουργία κατηχητικών σχολείων, καθώς, όπως αναφέρει, η Ελλάδα κινδυνεύει από αλλοίωση πληθυσμού, από ξένα στοιχεία τα οποία προκαλούν ηθικό ξεπεσμό. Όλα τα παραπάνω στάλθηκαν σε μορφή εγκυκλίου! Η συγκεκριμένη εγκύκλιος φαίνεται να προέκυψε μετά το σχετικό σημείωμα του μητροπολίτη Διονυσίου, ο οποίος συγκεκριμένα αναφέρει:«Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλόπιστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος».
Και προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα. Ζούμε σε ένα κράτος που εξασφαλίζει την ανεξιθρησκία και το δικαίωμα στη μάθηση από το σύνταγμα του ακόμα, ή σε ένα κράτος όπου συγχέεται η μάθηση με την κατήχηση και περιθωριοποιούνται, έλληνες και μη, αλλόθρησκοι από τα σχολεία;
Ας γκρεμίσουμε λοιπόν τα τείχη που έχουν ορθώσει ανάμεσα μας, ας ξεπεράσουμε τον φόβο του «άλλου», του «διαφορετικού», ας ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς στεγανά.
Λάουρα Κρομετσεκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου